Texas Holdem: Cu reguli simple, cu un mod rapid de învățare și o șansă adevărată de a deveni bogat și faimos, nu este de mirare că jocul de Texas Holdem a depășit cu mult în popularitate celebrele versiuni Omaha sau 7Card Stud.
Pentru a învăța poker, jucătorii au nevoie mai mult decât o simplă înțelegere de bază a regulilor Texas Hold’em, cum ar fi mâinile de început și câteva sfaturi legate de strategie. După ce deprinzi regulile esențiale, vei vedea că e doar un pas până la o relație pe viață cu unul dintre cele mai provocatoare și mai interesante jocuri de cărți din lume. Pokerul nu e un joc greu, dar necesită învățare permanentă, deprinderea unor strategii și analiza unor tactici care te vor ajuta la perfecționare.
Istoria jocului de poker Texas Holdem
Nașterea jocului de poker sub versiunea de Texas Holem este creditată oficial la Robstown, Texas și datează de la începutul anilor 1900. Cu patru runde de pariere și majoritatea cărților cu fața în sus pe masă, Hold’em a fost de la început un joc mult mai „prietenos” cu jucătorii, decât celelalte variante de poker populare la acea vreme.
Jucătorii legendari din Texas au scris istorie în lumea pokerului. Îi putem numit pe Crandell Addington, Roscoe Weiser, Doyle Brunson și Amarillo Slim. Ei au introdus Hold’em în Vegas în anul 1967, în timp ce prima competiție World Series of Poker a avut loc în 1970.
Cu toate acestea, pokerul a rămas un joc mai în umbra altor jocuri de cazino – până când Chris Moneymaker a câștigat evenimentul principal WSOP din 2003. Transformându-și participarea online de doar 40 de dolari în marele premiu de 2,5 milioane de dolari, Moneymaker a adus pokerului faima de care se bucură și azi. Datorită lui Moneymaker și poker-ului online, Texas Hold’em a câștigat o imensă popularitate și este acum cea mai jucată variantă la nivel mondial.
Cum se joacă Texas Holdem poker
Regulile de bază ale Texas Hold’em-ului sunt simple. O mână standard în Texas Hold’em arată astfel:
- Dealerul amestecă pachetul de cărți de joc.
- Cei doi jucători din stânga dealer-ului (sau jucătorul cu butonul dealer-ului) plătesc pariurile obligatorii numite „blinds” – un blind mic și unul mare.
- Începând de la jucătorul din stânga sa, dealerul distribuie fiecărui jucător două cărți cu fața în jos.
- Începând de la jucătorul din stânga blind-ului mare, jucătorii încep prima rundă de pariere.
- Primul jucător are opțiunea de a face call, raise sau fold
- Odată ce runda de pariere s-a încheiat, dealerul distribuie o carte cu fața în jos (cartea burn) și trei cu fața în sus (flop).
- A doua rundă de pariere începe la jucătorul din stânga dealer-ului.
- Odată ce runda de pariere se încheie, dealer-ul distribuie o carte cu fața în jos și o carte cu fața în sus (turn).
- A treia rundă de pariere funcționează la fel ca a doua rundă de pariere.
- Odată ce runda de pariere se termină, dealerul distribuie o carte finală cu fața în jos și cartea finală cu fața în sus (river).
- Runda finală de pariere funcționează la fel ca și cele două runde de pariere anterioare.
- Toți jucătorii încă în mână intră în showdown, unde jucătorul care deține cea mai bună mână în acest moment câștigă potul.
- Dealerul trece pachetul (sau butonul dealer-ului) jucătorului din stânga lui și începe următoarea mână.
În cazul în care mai mulți jucători au mâini egale ca valoare, potul va fi împărțit echitabil între jucătorii respectivi. Regula Texas Hold’em stabilește că toate culorile sunt egale între ele.
Dacă se ajunge la situația de Showdown, cel care va câștiga este cel ce reușește cea mai bună mână cu cele 2 cărți pe care le-a primit și cele 3 comunitare. Jucătorii știu că există varianta de a câștiga o mână cu un pariu propriu, care să nu fie plătit de nici unul din ceilalți de la masă. Nu va fi nevoie să faci showdown adică să arăți mâna câștigătoare, iar ceilalți jucători nu vor ști dacă ai jucat la cacealma – bluff, sau ai avut chiar cea mai bună mână.
Termeni de bază în jocul de Texas Holdem poker
E bine să stăpânești bine termenii de joc, pentru a înțelege mai clar cum decurge o partidă de poker. Iată cele mai uzitate denumiri pe care le vei întâlni atunci când joci poker:
- Blinds: prescurtare de la „pariuri oarbe”, acestea sunt pariurile forțate făcute înainte ca cărțile să fie împărțite. În Hold’em, blinds iau locul clasicului „ante”.
- Burn Card: Cartea împărțită cu fața în jos înainte ca orice carte comunitară să fie împărțită.
- Buton: Pseudonim pentru jucătorul care acționează ca dealer în mâna curentă sau numele pentru butonul fizic al dealerului, folosit pentru a desemna dealer-ul curent.
- Check: similar cu un call dar nu se pariază bani. Dacă nu există nici un pariu sau raise, următorul jucător care acționează poate face check adică verifică
- Call : înseamnă a plăti o sumă egală cu cea pariată de cel care a jucat înainte
- Flop: primele trei cărți comune împărțite.
- Preflop: Tot ceea ce are loc înainte ca flop-ul să fie împărțit este preflop.
- Raise: Înseamnă a plăti o sumă egală cu cea pariată înainte și apoi mărirea pariului
- River: Ultima (a 5-a) carte comunitară împărțită; cunoscută și ca strada a cincea sau fifth street
- Showdown: Faza în care jucătorii îşi întorc cărţile pe faţă pentru a determina cine este câştigătorul mâinii se numește showdown
- Turn sau fourth street : a patra carte comunitară împărțită, fiind cunoscută și sub numele de strada a patra.
Mâini de pornire la Texas Holdem
Jocul Texas Holdem are suficiente concepte strategice, teorii și ecuații pentru a umple literalmente sute de cărți. Inutil să spun că poți petrece enorm de mult timp citind și discutând despre strategii de poker, fără a repeta de două ori același subiect.
Când vine vorba de învățarea jocului, cel mai bine este să începi cu mâinile pe care le poți juca.
Chiar și o „mână de top 10” poate fi mâna greșită de jucat, în funcție de situația în care te afli.
Unul dintre primele lucruri pe care le înveți pe parcurs este să joci strâns – adică să joci doar mâini puternice, foldând restul. Cu cât mâna de pornire este mai puternică, cu atât va fi mai ușor să joci mâna fără eroare.
A juca tight adică strâns, este absolut fundamental atunci când înveți să joci poker și vrei să fii câștigător.
Spre deosebire de flop și turn, pe care s-ar putea să te trezești că le joci doar o dată sau de două ori pe parcurs, de fapt iei decizii pre-flop la fiecare mână pe care o joci. Dacă joci prea slab pre-flop, te costă bani de fiecare dată când joci o mână pe care nu ar trebui să o joci.
Cum să ai mâna câștigătoare
În Texas Hold’em trebuie să faci cea mai bună mână posibilă folosind orice combinație dintre cele două cărți ale tale și cele cinci cărți comune de pe masă. Poți folosi ambele, una sau niciuna din propriile cărți pentru a realiza cea mai bună mână.
Sfaturi de bază pentru strategia Texas Hold’em: Cinci greșeli comune ale celor începători
➤ Joci prea multe mâini înainte de flop
Acesta este cel mai mare eroare dintre toate. Jucătorii noi joacă mult prea multe mâini înainte de flop. Trebuie să joci doar cele mai puternice mâini de start ,care îți oferă cea mai mare șansă de a câștiga potul. Cu cât începi să joci mai multe mâini pre-flop, cu atât deciziile tale vor fi mai dificile după flop. Cea mai simplă modalitate de a minimiza numărul de greșeli pe care le vei face este să te îndepărtezi de situațiile în care se comit greșeli.
➤ Mergi cu mâinile prea departe de flop
Aceasta este o extensie a capcanei anterioare. Nu numai că majoritatea începătorilor joacă prea multe mâini; merg prea departe cu ele. Trebuie să evaluezi adevărata putere a propriei mâini, în raport cu puterea probabilă a mâinilor adversarilor tăi. Numai dacă poți să crezi în mod realist că ai un avantaj ar trebui să continui cu mâna.
➤ Joci prea implicat în loc să judeci logic cărți, situații și numere
Mulți jucători noi joacă mâini pentru că au un „feeling” despre ele. Este gresit. Pokerul este un joc matematic: tot ce se poate întâmpla se reduce la cote. Joci o mână pentru că situația dictează că, pe termen lung, jucând acea mână, vei câștiga bani. Gândește mai degrabă logic, nu sentimental.
➤ Lași emoțiile să te domine
Pokerul poate fi un joc stresant. Dacă pierzi câteva mâini și începi să-ți lași emoțiile să te cucerească, vei începe să iei decizii proaste. De fiecare dată când acționezi pe baza emoției, mai degrabă decât luând decizii raționale, faci o greșeală.
Dacă ești copleșit de orice formă de emoție, fă o scurtă plimbare, întoarce-te la masă imediat ce ești într-o stare neutră, relaxată.
➤ Gândești pe termen scurt
Mulți jucători vor juca corect, vor pierde potul și se vor învinovăți. Este greșit. Dacă primești banii e ok bine, ține minte că jocul e corect, indiferent dacă câștigi sau pierzi.
Abilitatea ta în poker se bazează pe deciziile pe care le iei, nu pe rezultatul final. Pokerul este un joc pe termen lung. Poți lua toate deciziile corecte și totuși să pierzi; aici este influența norocului.
Concluzii
Dacă te gândești să începi incursiunea în lumea pasionantă a pokerului, ai la îndemână cel mai antrenant și popular joc – Texas Hold’em. Învață regulile, joacă și distrează-te, pentru că doar căpătând experiență vei ajunge la performanțe frumoase. Ai nenumărate resurse de învățare iar partidele online te vor conduce spre abilitățile necesare pentru a evolua spre turneele live de poker și spre marea performanță.
Customer Reviews
Thanks for submitting your comment!